Liliput Br 95 03
- Muton
- Мой типоразмер: НО
- Has thanked: 1027 times
- Been thanked: 1163 times
Liliput Br 95 03
Та і в цілому, модель Liliput викликає массу позитивних емоцій, коли береш в руки. Велика кількість металевих деталей, виглядає та відчувається у руці як маленький паротяг, а не іграшка. Отже, десь рік тому придбав у знайомого з рук Br 95. Модель була коробочного зберігання, накладні не встановлені. Все виглядало чудово. Поставили на шматок флексу у якості тесту - модель плавно та безшумно поїхала. Перший час був у захваті від покупки, металевий солідний локомотив, який впевнено катав на макеті. Єдине, помітив - модель трохи гріється, але її рятувало те, що катаю не швидко і недовго. А от на покатушках у Санича паротяг трохи зазнав навантаження і його не пережив: двигун згорів. Ігор ака burbon зробив мені "втик": якщо модель гріється - треба звертати на це увагу, а не вбивати мотор... скоріше за все, потрапило мастило, що спричинило пожежу у колекторі. Це логічне припущення, такі випадки були. Наприклад, перестарався зі змазкою Е42 "Піко", що призвело до горіння одного з моторів. Але... такий самий двигун, взятий з іншого 95-го паротяга, теж намагається себе спалити. Навіть працюючи окремо, дістаний з лока. На невеликій напрузі (скажімо, до середини ручки пульта) все норм, далі - вогняне шоу. Процитую також іноземного власника аналогічної моделі: "Локомотив їхав, але двигун сильно нагрівався. Тому я почистив його. Успіх був незначним, мотор все одно сильно грівся. Вимірювання струму споживання показало 800 мА при напрузі 10 В. Розібрав двигун та поміряв обмотки - 6 Ом.". На жаль, немає інструментів, щоб провести аналогічні вимірювання. А от результати чистки були такі самі, тобто майже ніяких. Ще було непросто розібрати мотор, бо маховик та черв сидять надто міцно. На першому (вщент згорівшому) двигуні ледве їх зняв, погнувши з'йомника. Другий двигун не став розбирати, чекає кваліфікованого огляду нашого колеги для з'ясування причин загоряння. А поки встановив у паротяга мотор з американського тепловозу, який вдало залежався в шухляді. Зробив майже без вандалізму, при необхідності можна легко повернути рідний двигун. Далі було цікавіше. Звернув увагу, що механіка редуктора не працює плавно. Тобто, крутиш пальцем шестерню і відчуваєш - трошки клинить. Воно і не дивно, бо ВСІ колеса з одного боку паровоза вільно обертаються на вісях. Ось вам посилання на відео, шкода що довбограйський "Ютуб" пхає його у Shorts, отже без превью, тицяйте сюди:
https://youtube.com/shorts/u9xcaZqAtYI?feature=share
Якщо хто не в курсі, така вільна поведінка коліс - це смерть паророзподільчого механізму паротяга. Його перекошує, система ловить клин. Зустрічались у мережі фото 95-х з порваними кулісами, про причину я вже здогадуюсь. Розібравши всю ходову до гвинтика, чекало ще одне чудове відкриття: ізоляція колпар виконана фарбою. Тобто, металеве колесо пофарбовано в червоний та надіто на відполіровану вісь, без пластикової втулки. Як воно мало там триматися, не знаю. Вирішив спробувати спеціальний клей від Loctite, 648-й. Чому не суперклей? Бо важливо правильно виставити кути колес, хімія має дати час на підгонку. Не без матюків, але діло було зроблене. Ви подумали, що це все? Не зовсім) Під час обкатки виявив, що 5-та колісна пара перекашується у кривих, призводить до нерівномірного ходу, сходів на стрілках і тому подібних капостей. Причина у конструкції прижимної кришки на дні паротяга. Вона фіксується двома гвинтами, а також по краях має по дві защіпки-фіксатори. І остання колпара утримувалась тільки за рахунок защіпок, бо найближчий гвинт знаходився по центру кришки. Не можу сказати, що саме було причиною - моя необережність, чи ослаблений вже пластик... коротше кажучи, фіксатор з одного боку був вже с тріщиною. Довелося просверлити отвір та додати третій гвинт. Після цього нарешті вдалося нормально покатати 95-й по макету. Поки що результат такий:
На цьому, сподіваюсь, сюрпризи закінчилися. Бо то швидше було написати, чим відремонтувати. Неодноразово хотілося викинути паротяг у вікно. Але взяла мене упертість, і вирішив зробити все, що зможу самотужки.
- Stinky
- Супермодератор
- Мой типоразмер: Н0
- Has thanked: 1400 times
- Been thanked: 3009 times
- Контактна інформація:
Re: Liliput Br 95 03
Дуже бодре що ти зміг зібрати яйки в кулак та зняти з цього покидька родове прокляття.
Машина має чудовий вигляд, та впевнену ходу.